Tijdens de overgang gaat de vrouw van een vruchtbaar leven naar de levensfase dat zij geen kinderen meer kan krijgen. De meeste vrouwen hebben zo rond hun 50e hun laatste menstruatie, maar dit kan ook (jaren) eerder of later zijn. Over het algemeen duurt de overgang zo’n zeven tot tien jaar. De menopauze is onderdeel van de overgang, het is de laatste menstruatie.

De veranderingen die een vrouw doormaakt tijdens de overgang zijn zowel lichamelijk als geestelijk. De eierstokken produceren minder oestrogeen. Daardoor wordt onder andere de vagina droger en de huid rond de vagina dunner en minder elastisch. Hierdoor kan een branderig gevoel, afscheiding en/of jeuk ontstaan. Ook urineweginfecties en blaasontstekingen liggen op de loer.

De overgang brengt vaak ook incontinentieklachten met zich mee omdat de spieren verzwakken die er normaliter voor zorgen dat je urine kunt ophouden. Ook gewichtstoename en verminderde lichaamsbeweging kunnen hieraan bijdragen. Een gezonde levensstijl is dus heel belangrijk.

Ga naar de bovenkant