Als je regelmatig incontinentieverband en/of -inlegkruisjes gebruikt, kun je huidirritaties krijgen. Een extreme vorm is Incontinentie Gerelateerde Huidbeschadiging (IGH*), ook wel bekend als (volwassen) luieruitslag, uitslag in het perineale gebied en irriterende huiduitslag. Dit komt voor bij circa 25% van de gebruikers van incontinentieproducten.

Bij IGH wordt de normale barrièrefunctie van de huid verstoord, met ontstekingen tot gevolg. Bij incontinentie wordt water uit urine en/of ontlasting uit de buitenste lagen van de huid onttrokken. De huid raakt over-gehydrateerd, zwelt op en de structuur van de buitenste huidlaag raakt verstoord. Hierdoor kunnen irriterende stoffen (van kleding, beddengoed, incontinentieverband) door wrijving gemakkelijker door de huid dringen, wat tot huidbeschadiging kan leiden. Tegelijkertijd wordt de huid voortdurend blootgesteld aan urine en/of ontlasting, waardoor de zuurbalans wordt verstoord. En dat vergroot de kans op huidinfecties.

Comforts is hypoallergeen.

De toplaag is van 100% katoen en het verband en de inlegkruisjes zijn bewezen chloor- en chemicaliënvrij. Katoen is zeer absorberend en ademend, waardoor je droog blijft en de kans op IGH kleiner wordt. Naast de keuze voor Comforts kun je ook andere dingen doen om het risico op IGH te verkleinen:

  • Verwissel het incontinentieverband regelmatig zodat het niet verzadigd raakt en u dus droog blijft
  • Was de gevoelige huid niet te vaak met zeep, want dit kan de huid irriteren, uitdrogen en beschadigen
  • Was geïrriteerde huiddelen voorzichtig om zo de kans op wrijving en beschadiging te verkleinen
  • Vermijd incontinentieverband dat schuurt, hard aanvoelt en ongemakkelijk zit

Maar ook hier geldt: raadpleeg altijd je arts als je de klachten op deze pagina herkent. Hij of zij kan je adviseren over de juiste behandeling voor het probleem.

* Internationaal bekend als: Incontinence Associated Dermatitis (IAD)

Ga naar de bovenkant