De bekkenbodem bestaat uit een net van spieren en bindweefsels. Die sluiten de onderkant van de kleine bekken en buikholte af en ondersteunen je urineblaas, endeldarm en baarmoeder. Door de druk hiervan op te vangen, behoudt de vagina haar vorm en blijft zij op haar plaats. Daarnaast zorgt de bekkenbodem ervoor dat je urine en ontlasting kunt ophouden en dat je controle hebt bij het plassen en ontlasten.

Treden er afwijkingen op van de bekkenbodemspieren, dan kan een verzakking optreden. Dit kan onder andere ongewenst urineverlies tot gevolg hebben, bijvoorbeeld als je niest, lacht of hoest. Je kunt het gevoel hebben dat je niet helemaal kunt ‘leegplassen’. Urinerestjes kunnen achterblijven en je kunt blaasontstekingen en urineweginfecties (veelal chronisch) krijgen. Mogelijk heb je ’s ochtends nauwelijks last en nemen de klachten gedurende de dag toe. Als je gaat liggen, kunnen de klachten afnemen.

Zo’n 10 tot 25% van de vrouwen krijgt te maken met een bekkenbodemverzakking. Raadpleeg je arts of gynaecoloog als je een uitstulping voelt of een zwaar gevoel in je vagina hebt. Andere klachten die kunnen duiden op een verzakking zijn een zeurende pijn onderin de rug en buik en/of een ongemakkelijk gevoel of pijn bij het vrijen of fietsen.

Ga naar de bovenkant