Waarom verlies je urine? Een arts kan dit natuurlijk het beste vertellen. Het is raadzaam om hem of haar te raadplegen. Er zijn diverse soorten incontinentie:


Stressincontinentie
Zwakke bekkenbodemspieren zijn vaak de oorzaak van licht urineverlies. Dit komt bij deze soort voor als je hoest, niest, lacht, tilt of andere lichamelijke activiteiten/inspanningen doet.

Aandrangincontinentie
Hierbij voel je een plotseling sterke aandrang om naar het toilet te gaan. Je kunt dit niet onderdrukken en soms verlies je al wat urine voordat je de wc bereikt. Andere symptomen zijn: vaak naar de wc moeten, er vaker dan tweemaal per nacht uit moeten voor een plas en bedplassen.

Overloop- of druppelincontinentie
Als je je blaas niet volledig kunt leegplassen, loopt hij vol en kun je kleine hoeveelheden urine verliezen. Naast druppelen, zijn een zwakke straal, vaak moeten plassen en/of het gevoel hebben niet helemaal te zijn uitgeplast ook symptomen.

Zwangerschapsincontinentie
De baarmoeder drukt op de blaas en daardoor verlies je urine. Ook hormonale veranderingen kunnen de boosdoener zijn. Niet alleen tijdens, maar ook na je zwangerschap kun je van deze soort last hebben. Zie ook ‘Voor moeders’ [link].

Reflexincontinentie
Als de hersenen de blaasspieren niet goed kunnen remmen of aansturen, verlies je urine. Dit is een neurologische aandoening.

Functionele incontinentie
Je kunt niet naar het toilet en verliest daardoor urine. Ook kunnen geestelijke oorzaken hieraan ten grondslag liggen, zoals dementie.

Totale incontinentie
Door een aangeboren afwijking of aandoening die op latere leeftijd ontstaat, kun je bij deze vorm weinig tot helemaal geen urine ophouden.

Ga naar de bovenkant